Spaghetti z cukinii z grzybami i nasionami granatu

Spaghetti z cukinii z grzybami i nasionami granatu

Niskowęglowodanowy makaron na czas odchudzania

Łatwy
20 mins
Odchudzania

Wartości odżywcze: na porcję

Kalorie 49 kcal
na 100 g
Węglowodany 3 g
na 100 g
Białko 2 g
na 100 g
Tłuszcz 4 g
na 100 g

Składniki:
osoby

2 Cukinia (średniej wielkości)
200 g Pieczarki
1/2 Owoc granatu
1 Awokado
1 Łyżka Olej Kokosowy od foodspring
40 g Bazylia
2 Łyżka Sok cytrynowy
1 Łyżeczka Sól morska
Pieprz
Bazylia do dekoracji

Przygotowanie spaghetti z cukinii z grzybami i nasionami granatu

  • Za pomocą tarki spiralnej zetrzeć cukinię na spaghetti. Lekko posolić spaghetti z cukinii, nieco wetrzeć sól i odstawić spaghetti.

  • Wyczyścić grzyby, pociąć je na plasterki lub na kawałki. Przekroić owoc granatu i z połówki usunąć nasiona.

  • Do przygotowania sosu obrać awokado, wyjąć pestkę i pokroić awokado na duże kawałki. Umyć, wysuszyć i pokroić bazylię w paski. Wszystko wymieszać w misce z dodatkiem soku cytrynowego, soli morskiej i pieprzu.

  • Ostrożnie wycisnąć wodę z cukinii i smażyć na patelni na  oleju kokosowym bio  (średni płomień) przez 4–5 minut. Następnie dodać grzyby i nasiona granatu.

  • Przełożyć na talerze, a w osobnej miseczce podać krem z awokado. Na zakończenie udekorować bazylią.

 

 

Wskazówka: szybkie i czyste wyjmowanie nasion granatu 

Przekroić owoc, obrócić jedną połówkę i przytrzymać nad dużą miską lub talerzem. Stukać mocno łyżką z góry w łupinę, aby ziarenka spadały przez rozstawione palce. Nasiona, które pozostaną w łupinie wydrążyć łyżką.