Sernik bananowy

Sernik bananowy

Niskokaloryczna wersja twarogowego przysmaku

Srednio trudny
55 mins
Odchudzania

Wartości odżywcze: na porcję

Kalorie 71 kcal
na 100 g
Węglowodany 6 g
na 100 g
Białko 13 g
na 100 g
Tłuszcz 4 g
na 100 g

Składniki:
osoba

5 Jajka
30 g Shape Shake Waniliowy od foodspring
17 g Proszek do pieczenia
10 g Masło
1 Banan(y)
500 g Chudy twaróg

Przygotowanie sernika bananowego

  • Najpierw oddzielić żółtka od białek i ubić białko na sztywną pianę. Wymieszać proszek do pieczenia z Shape Shakiem marki foodspring (polecamy smak waniliowy).
  • Ugnieść banana w misce i wymieszać go z twarogiem, żółtkami i wcześniej roztopionym masłem.
  • Do masy dodać mieszankę proszku do pieczenia i Shape Shake'a i wymieszać. Delikatnie domieszać ubite białko.
  • Całość umieścić w natłuszczonej tortownicy i piec przez ok. 45 minut w temperaturze 180 stopni.
  • Zostawić do wystygnięcia i gotowe!

 

Wskazówka

Bananowy sernik smakuje najlepiej ze świeżymi owocami lub z purée owocowym.