Walentynki: lekkie muffinki czekoladowe z wiśniami

Walentynki: lekkie muffinki czekoladowe z wiśniami

z białkowym kremem i bez mąki

Łatwe
30 mins
Budowy masy mięśniowej

Wartości odżywcze: na porcję

Kalorie 337 kcal
na 100 g
Węglowodany 13 g
na 100 g
Białko 11 g
na 100 g
Tłuszcz 26 g
na 100 g

Składniki:
osoba

3 łyżki Olej kokosowy bio foodspringa
100 g gorzkiej czekolady
4 łyżki miodu (lub syropu z agawy)
3 jajka
200 g mielonych migdałów
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 szczypta soli
150 g wiśni
Na krem
1 opakowanie białego sera (200 g)
30 g Whey Protein Smak Kokos Crunchy foodspringa
ewentualnie 2 łyżki mleka do rozcieńczenia i stewia do posłodzenia

Koniec z sennością po posiłku! Te lekkie i pyszne smakołyki nie zawierają mąki ani rafinowanego cukru. Zamiast tego użyte zostały mielone migdały i miód.
Połączenie gorzkiej czekolady i wiśni nadaje ciastu soczystość.
Jakby tego było mało, całości dopełnia prawdziwa bomba białkowa: krem z białego sera i naszego Whey Protein!
Smak kremu możesz oczywiście dowolnie zmienić. Nie przepadasz za kokosami? To żaden problem! Sprawdź inne smaki:

 

 
 

Przygotowanie muffinek z kremem

Z tej ilości ciasta można upiec 12 muffinek normalnej wielkości. Jeśli użyjesz wyjątkowo dużych foremek, muffinek będzie odpowiednio mniej. Jedna muffinka ma 275 kcal.

    • Rozgrzać piekarnik do 180°C.
    • Rozpuścić olej kokosowy z gorzką czekoladą w mikrofalówce lub przy zastosowaniu kąpieli wodnej. Chwilę zaczekać, aż wszystko ostygnie.
    • Do masy dodać miód i jajka i zamieszać.
    • Do osobnej miski przełożyć mielone migdały, kakao i proszek do pieczenia oraz dodać szczyptę soli i wymieszać.
    • Wtedy dodać masę miodowo-czekoladową i wymieszać. Najlepiej zrobić to drewnianą łyżką lub szpatułką. Mieszać jedynie do momentu, aż ciasto będzie prawie gotowe, nie dłużej.
    • Na koniec dodać do ciasta wiśnie i przełożyć wszystko do foremek na muffinki. Piec 15–20 minut. Sprawdzić, czy muffinki upiekły się poprzez nakłucie.
    • Do przygotowania kremu, wymieszać biały ser i Whey Protein, aż powstanie jednolita masa. Ewentualnie rozcieńczyć 2 łyżkami wody lub mleka, aby zoptymalizować konsystencję. W razie potrzeby można dosłodzić także stewią.
    • Po wyjęciu muffinek z piekarnika odstawić je, aby ostygły. Następnie nałożyć krem nożem albo rękawem cukierniczym.