Jajko sadzone w awokado

Jajko sadzone w awokado

Pomysł na weekendowe niskowęglowodanowe śniadanie

Łatwy
25 mins
Budowy masy mięśniowej

Wartości odżywcze: na porcję

Kalorie 206 kcal
na 100 g
Węglowodany 4 g
na 100 g
Białko 9 g
na 100 g
Tłuszcz 17 g
na 100 g

Składniki:
osoba

1/2 Awokado
1 Jajko
Sól morska
Pieprz
Płatki chilli
Pietruszka

Przygotowanie jajka sadzonego w awokado

  • Rozgrzać piekarnik do 200°C.
  • Przeciąć awokado na pół. Z połówki bez pestki wydrążyć jeszcze odrobinę miąższu.
  • Rozbić jajko i umieścić je w filiżance. Ostrożnie wlać jajko w awokado. Jeśli nie mieści się całe, lepiej zostawić resztę.
  • Piec przez ok. 15–20 minut.
  • Posypać jajko sadzone w awokado solą morską, posiekaną pietruszką, płatkami chili i pieprzem.
  • Zdrowe jajko na śniadanie jest gotowe.

 

 

 

 

Wskazówka

Jajko sadzone w awokado to wspaniały dodatek do śniadania. W połączeniu z sałatką może również stanowić zdrowy obiad. Idealne danie na brunch z przyjaciółmi i rodziną!