Białko do pieczenia

Białko do pieczenia

“Piecz zdrowo.”

od razu dostępny
Pojemnik 750 g
79,99 zł
w tym VAT (106,65 zł/1000 g)
Ikona stabilności termicznej
Stabilność termiczna do180°C
Idealna konsystencja wypieków
Ikona proszku do pieczenia z kamieniem winnym
Z proszkiem do pieczenia z kamieniem winnym
Lekkie ciasto bez fosforanów
Ikona „bez glutenu”
Bez glutenu
Produkt odpowiedni do wypieków bezglutenowych
Ikona „mniej węglowodanów”
O 92% mniej węglowodanów
niż w klasycznej mące pszennej*
Ikona krowy
Mleko od krów z wolnego wybiegu
Doskonała jakość mleka
Składniki

Koncentrat białka mleka, proszek do pieczenia z kamieniem winnym (środek spulchniający [wodorowęglan sodu], regulator kwasowości [wodorowinian potasu], skrobia kukurydziana) (4%)

Nazwa handlowa

Koncentrat białka serwatkowego ze środkiem spulchniającym do pieczenia.

Wartości odżywcze w 100 g
Wartość energetyczna 1453 kJ / 342 kcal
Tłuszcz 1,4 g
w tym nasycone kwasy tłuszczowe 1,1 g
Węglowodany 5,7 g
w tym cukry 4,8 g
Białko 77 g
Sól 0,20 g
Aminokwasy w 100 g
Alanina 2528 mg
Arginina 2834 mg
Kwas asparaginowy 5975 mg
Cysteina 919 mg
Kwas glutaminowy 16 546 mg
Glicyna 1455 mg
Histydyna 2068 mg
Izoleucyna 4060 mg
Leucyna 7354 mg
Lizyna 6434 mg
Metionina 2145 mg
Fenyloalanina 3753 mg
Prolina 7507 mg
Seryna 4390 mg
Treonina 3447 mg
Tryptofan 1072 mg
Tyrozyna 4060 mg
Walina 4902 mg
Wskazówka

Produkt nieodpowiedni dla osób mających alergię na następujące składniki: mleko (w tym laktozę). Może zawierać śladowe ilości skorupiaków, soi i glutenu.

Dawkowanie i przygotowanie

Wystarczy zastąpić 30–50% mąki naszym białkiem do pieczenia i trzymać się wszystkich pozostałych zaleceń z przepisu.

Nasza rada

Białko do pieczenia nadaje się do słodkich i wytrawnych wypieków. Nie zawiera aromatów ani substancji słodzących, zapewnia więc zdrowe składniki odżywcze i naturalny smak.

Nasze ulubione przepisy

 Pizza białkowa

Pizza białkowa

Wartości odżywcze w 100 g: 182 kcal, 22 g białka, 15 g węglowodanów, 4 g tłuszczu
W jednym kawałku (50 g): 91 kcal, 11 g białka, 7,5 g węglowodanów, 2 g tłuszczu

  • Składniki na jedną pizzę (o średnicy ok. 30 cm)
    • 100 g białka do pieczenia
    • 60 g chudego twarogu
    • 80 g mąki orkiszowej
    • 2 łyżki oliwy z oliwek
    • 170 ml wody
    • 2 szczypty soli
  • Przygotowanie
  • Rozgrzać piekarnik do 180°C.
  • Białko do pieczenia, twaróg, mąkę i sól umieścić w misce.
  • Wymieszać na ciasto, dodając wody.
  • Rozgnieść ciasto na płasko między dwoma arkuszami papieru do pieczenia, a następnie usunąć górny arkusz.
  • Posmarować oliwą z oliwek i podpiec przez 7 minut w temperaturze 180°C.
  • Obłożyć dodatkami i kontynuować pieczenie w piekarniku przez 10-15 minut.
Muffinki białkowe

Muffinki białkowe

Wartości odżywcze w 100 g: 161 kcal, 7 g białka, 7 g węglowodanów, 11 g tłuszczu
W jednej muffince (50 g): 80 kcal, 3,5 g białka, 3,5 g węglowodanów, 5,5 g tłuszczu

  • Składniki na ok. 9 muffinek
  • 2 banany
  • 200 g mielonych migdałów
  • 3 jajka
  • 3 łyżki chudego twarogu
  • 2 łyżki masła orzechowego
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 4 łyżki białka do pieczenia
  • 200 ml mleka migdałowego
  • odrobina ziarenek lub ekstraktu z wanilii
  • mrożone owoce, np. czarne jagody
  • Przygotowanie
  • Rozgrzać piekarnik do 180°C.
  • Wszystkie składniki (oprócz owoców) umieścić w misce.
  • Wymieszać na gładkie ciasto.
  • Wyłożyć foremki do muffinek odpowiednio przyciętym papierem do pieczenia.
  • Napełnić foremki do muffinek ciastem.
  • Uwaga: ciasto powinno sięgać tylko do połowy wysokości foremek.
  • Wygładzić ciasto łyżką.
  • Powciskać jagody w ciasto.
  • Piec przez 25 minut w temperaturze 180°C na złotobrązowy kolor.
  • Zostawić do wystygnięcia i gotowe.
Brownie białkowe

Brownie białkowe

Wartości odżywcze w 100 g: 278 kcal, 15 g białka, 24 g węglowodanów, 13 g tłuszczu
W jednym brownie (85 g): 236 kcal, 13 g białka, 20 g węglowodanów, 11 g tłuszczu

  • Składniki na formę do pieczenia brownie (ok. 23 x 23 cm)
  • 80 g białka do pieczenia
  • 80 g pełnoziarnistych płatków owsianych
  • 2 dojrzałe banany jako źródło słodyczy
  • 2 jajka
  • 4 łyżki oleju kokosowego bio
  • 8 łyżek syropu z agawy
  • 4 łyżki kakao w proszku
  • Przygotowanie
  • Wszystkie składniki umieścić w misce.
  • Banany rozgnieść widelcem.
  • Wszystko dobrze ze sobą wymieszać lub zmiksować.
  • Płaską formę do pieczenia brownie natłuścić olejem kokosowym.
  • Przełożyć ciasto do natłuszczonej formy do pieczenia.
  • Piec w piekarniku w temperaturze 180 C przez ok. 20 minut.

Wskazówka: ze względu na zawartość proszku do pieczenia z kamieniem winnym nasze białko do pieczenia nie nadaje się do przygotowywania koktajli. Do koktajli białkowych lepiej dodać Whey Protein lub Vegan Protein.

Brak jeszcze opinii
100% wiarygodne opinie
Zostaw opinie o naszych produktach na swoim koncie użytkownika.
Najczęściej zadawane pytania
Dlaczego mam używać waszego białka do pieczenia?

Stworzyliśmy białkową mieszankę, która jest specjalnie dostosowana do wypieków. Nasze białko do pieczenia jest stabilne termicznie i nie zmienia smaku potraw nawet w wysokich temperaturach. Zawarte w tym produkcie białko mleka z natury składa się z serwatki i kazeiny. To zestawienie w połączeniu z proszkiem do pieczenia z kamieniem winnym zapewnia dobrą konsystencję ciasta.

W jaki sposób białko do pieczenia staje się stabilne termicznie?

Dzięki doskonałej proporcji kazeiny. Aby stworzyć produkt idealny, nasi eksperci we współpracy z zewnętrznymi specjalistami – ekotrofologami i technologami żywności – przetestowali różne surowce, aż w końcu znaleźli doskonałe białko.

Czym jest proszek do pieczenia z kamieniem winnym?

Proszek do pieczenia z kamieniem winnym jest środkiem spulchniającym, który sprawia, że ciasto jest luźne i puszyste. W przeciwieństwie do tradycyjnych produktów nasz proszek do pieczenia z kamieniem winnym nie zawiera fosforanów i jest łagodniejszy w smaku niż inne środki spulchniające.

Czy białko do pieczenia zmienia konsystencję ciasta?

Ponieważ białko ma inne właściwości niż mąka, ciasto będzie trochę twardsze, niż w przypadku standardowych przepisów z mąki. Ta różnica widoczna jest także w samym wypieku. Jeśli ciasto jest zbyt twarde, możesz dodać 10–20% więcej płynu. Ale bez obaw: sprawdziliśmy nasze białko do pieczenia pod kątem twardości ciasta, wypróbowując wiele różnych przepisów. Jeśli postępujesz zgodnie ze wskazówkami zawartymi w oryginalnym przepisie i zastąpisz 30–50% mąki naszym białkiem do pieczenia, to na pewno twoje wypieki będą fantastyczne.

Jakie są zalety pieczenia z białkiem?

Nie mamy dobrego zdania o dietach niskowęglowodanowych czy tych bardzo intensywnych. Jesteśmy za mądrym odżywianiem. Niestety, wartości odżywcze klasycznych produktów z białej mąki zazwyczaj nie sprzyjają byciu fit. Zastępując część mąki naszym białkiem do pieczenia, zamieniasz węglowodany na białko, a tym samym obniżasz całkowitą wartość kaloryczną wypieku. Zwłaszcza w fazie budowy masy mięśniowej lub rzeźby bardzo ważne jest zwiększenie spożycia białka. To pozwoli ci osiągnąć cel i pomoże organizmowi podczas pracy.

Dlaczego nie mogę zastąpić całej mąki?

Nasze białko do pieczenia może być stosowane w wielu przepisach, nie tylko do słodkich potraw. Tym właśnie różni się od gotowych mieszanek, które na przykład umożliwiają przyrządzenie wyłącznie naleśników lub gofrów i często zawierają wiele składników chemicznych. Ponieważ białko ma inne właściwości spożywcze niż mąka, ważne jest, aby nie zmieniać całkowicie oryginalnego przepisu. W ten sposób zapewnisz swoim ulubionym potrawom lepszą wartość odżywczą bez wzmacniaczy smaku i aromatów, ale nie musisz rezygnować z lubianych smaków.

Olej kokosowy Magiczny produkt dla zdrowia i urody 29,99 zł
Masło orzechowe Pyszna przekąska białkowa 19,99 zł
Chleb białkowy Prawdopodobnie najpyszniejszy chleb białkowy. 24,99 zł